Välkommen till bloggen!

Till min glädje fick jag för en månad sedan veta att jag valts ut att delta i Nordic Training Camp:s sponsorkampanj 2013, och kommer i denna blogg att uppdatera er läsare med tankar kring träning och tävlingar. Jag skall börja med att ge en presentation av mig själv.

Som bloggens namn avslöjar heter jag alltså Sanna, jag kommer från Vasa och representerar Vasa IS. Vid sidan av idrotten studerar jag entreprenörskap vid Hanken och är för tillfället inne på mitt sista studieår. Då det gäller friidrott har jag tränat och tävlat i olika grenar sen 9-års ålder, medan en mer seriös satsning började i sena tonåren. Jag har alltid tyckt om hoppgrenarna, men som liten löpte jag mest ”medeldistanssträckor” och tror inte jag i det skedet ansågs vara den snabba/explosiva typen av idrottare :) Då jag kom upp i 15- och 17-årsklasserna var det ändå tresteg och längd som visade sig gå bäst och jag blev alltmer övertygad om att satsa vidare på hoppandet.

Min nuvarande tränare, Jens Wallin, började träna mig som 18-åring. Under de senaste åren har tresteg varit gren nummer 1, medan jag nu som då testat snabbheten i 100/200m lopp och även hoppat lite längd igen senaste säsong. Det har under dessa år hänt en hel del; både flera skadefyllda perioder men också många förbättringar både tekniskt, fysiskt och mentalt. Som tur är känns det ännu som att det finns massor av saker att jobba på före jag som idrottare är så bra jag kan bli :D  Nedan ser ni min utveckling i tresteg från åldern 14 till 24.

2002: 10,05m

2003: 11,06m

2004: 11,43m

2005: 12,08m

2006: 12,29m

2007: 12,80m

2008: – (knäskada)

2009: 12,36m (började tävla igen efter knäoperation)

2010: 12,97m

2011: 13,08m

2012: 13,31m (13,44 i +2,9 vind)

Utvecklingen har alltså gått framåt de senaste åren, även om jag önskat bättre resultat. De två senaste säsongerna har höstens och vinterns träningar gått väldigt bra, medan långvariga skador på våren hindrat mig från att göra grenspecifika träningar då de behövs som mest. 2011 var det fråga om en bristning i baklåret medan förra våren stördes av disbråck i korsryggen. De flesta idrottare vet säkert hur frustrerande det är att tvingas hålla tillbaka på grund av skador, och hur svårt det är att hitta balansen mellan hård träning och tillräcklig återhämtning. Samtidigt är skadeproblem något jag lärt mig en hel del av i och med att jag tvingats lära mig att lyssna på kroppen signaler och fokusera mer på skadeförebyggande träning än tidigare. Trots ryggproblemen kunde jag avsluta sommaren 2012 på ett sätt som gav mig mycket motivation för framtiden: personbästa, FM-brons och seger i Finland-Sverige landskampen, vilket är min främsta merit hittills.

Inför nästa säsong hoppas jag kunna träna utan större motgångar och utvecklas på flera delområden. För tillfället ligger fokus på förbättrade styrke-egenskaper och jag tränar intensiv styrka under ett par dagar i följd, medan dagarna mellan styrkeperioderna är lugnare. I bloggen kommer jag att skriva mer om träningen och hur den framskrider. Under sommaren 2013 finns det flera intressanta tävlingar att se fram emot, men en höjdpunkt för mig blir definitivt Kalevaspelen (FM) på hemmaplan i Vasa. Där satsar jag på att vara i toppform och deltar troligtvis i både längd och tresteg.

Träningsläger i Tirrenia, Italien 2011

About sanna

25-årig trestegshoppare med målsätnning att snart landa betydligt närmare 14 än 13 meter!
No comments yet.

Kommentera


*